אחד מהמראות הלא נעימים ברחבי הבית הם כתמי העובש שאותם ניתן לזהות בברור על גבי הקירות. תחילתו של עובש מבשר רעות ויש כמובן הצורך להגיב לכך בהתאם באופן מהיר ויעיל.
על מנת להתמודד עם הנושא ובכדי שנוכל להצהיר בגאון על הקץ לעובש יש כמובן להכיר הנושא לעומק. במאמר זה נכנס לעובי הקורה בנושא עובש.
מהי הסיבה הנפוצה בגינה מתפתח עובש על קירות הבית?
בניגוד לדעתם הלא מקצועית של רבים, הרטיבות במבנים היא איננה הסיבה העיקרית להיווצרות העובש בבתים. הסיבה להיווצרות העובש ברוב המקרים נוגעת להפרשי טמפרטורה גבוהים הקיימים בין חללי הבית לטמפרטורות בחוץ. הפרשי טמפרטורות אלו גורמים לתהליך של עיבוי, כשבתהליך זה האוויר שמתקרר פולט אדים שהופכים למים על גבי הקירות והחלונות. תופעת העובש מתרחשת בעיקר בחודשי החורף, במיוחד במבנים ישנים או כאלו שאינם מבודדים בצורה טובה. במקרה שבעיית העובש נוגעת להפרשי טמפרטורות אין כל סיבה לאפיין הבעיה שמקורה בבעיית איטום. הבנה שגויה זו גורמת לרבים להזמין אנשי מקצוע הפועלים לאטום את החלק החיצוני בקירות בהם נוצר העובש כשבפועל הבעיה חוזרת שוב.
סיבות נוספות בגינן נוצרת בעיית העובש בבתים
בנוסף לסיבה העיקרית להיווצרות עובש בבתים, יכול העובש להיווצר בשל סיבות נוספות. למשל רטיבות הקיימת בקירות או בארונות בבית. המקור לרטיבות יכול להיווצר מפיצוץ של צנרת בקירות, כשלי איטום בין הקירות לשיש במטבח, נזילות מים מהברזים במטבח או במקלחת ועוד.
במקרים ובהם העובש גורם לצבע הקיר להתקלף או להתנפח הדבר מעיד על חדירה של מים. אם כתם העובש בולט ובעל גבולות ברורים ובצבעי צהוב-כתום, ניתן לומר בביטחון שהעובש נמצא אך ורק בגבולות הכתם הנגלה לעיננו והסיבה לכך נעוצה בחדירה של מים או בפיצוץ בצנרת. במקרים בהם כל פאת הקיר מלאה בעובש, כאן נוכל לאפיין את הסיבה כבעיית עיבוי.
האם קיימת סכנה בריאותית בקיומו של עובש על קירות הבית?
העובש הנראה על קירות הוא בעצם פטרייה המתפשטת באמצעות נבגים, כשהסכנה המשמעותית ביותר היא ביכולתה לפגום באיכות האוויר אותו נושמים דרי הבית. הסכנה רבה יותר לאנשים להם מערכת חיסונית חלשה, למשל: לאוכלוסיות הסובלות ממחלות אוטואימוניות (מחלות הנגרמות מתגובה מוטעית של מערכת החיסון כנגד תאים ורקמות בריאים ללא כל נוכחות של גורם זר של חיידקים או נגיפים), אנשים הנמצאים בהליך של טיפולים כימותרפיים או כאלו הנמצאים בהליך רפואי ובו שימוש בסטרואידים. מעבר לכך, יכולה החשיפה לעובש בבית להוות גורם לתגובות אלרגיות, כמו: נזלת, סינוסיטיס, דלקות בעיניים ואסטמה.
איך ניתן לזהות מבעוד מועד אפשרות להיווצרות עובש בבית?
יש וניתן לפעול באופן יזום על מנת לזהות מקורות לסכנת היווצרות העובש בבית. חשוב להבין שכל חומר בבית הרגיש ללחות ורטיבות מהווה פוטנציאל להיווצרות של עובש ולכן יש לדאוג לבדיקה מקיפה מידי מספר חודשים במוקדים הנחשבים לבעלי סיכון גבוה יותר, כגון:מרתף, סביב המזגנים, כיורים ומרפסות חיצוניות. מעבר למראה, שמגיע בשלב מאוחר יותר, ניתן אף להריח את סימני העובש (ריח חמיצות בולט) ובכך להבין שיש לפעול מבעוד מועד על מנת למגרו.